ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie ConsentBästa sätten att kontrollera VAT-nummer
VAT-nummer - Massor med VAT-nummer

Bästa om VAT-Nummer

Bäst om VAT-nummer

Det är viktigt att man kontrollerar att VAT-numren är korrekta när man säljer till inom EU och utanför Sverige. Om du inte gör detta riskerar ni att bli tvingade att betala momsen för denna försäljing som om det var en privatperson som köpte varan eller tjänsten.

Bästa bolag och VAT-nummer

Här kommer du att få tips på de bästa sätten att kontrollera VAT-nummer och företagens organisationsnummer oavsett om företaget finns i Sverige eller inom EU.

Tips när man försöker säkerställa att det är ett korrekt VAT-nummer så att man slipper själv betala momsen i efterhand är att:

  • När du säljer varor till en köpare i ett annat EU-land är huvudregeln att du ska ta ut moms på försäljningen.
  • För köpare som en beskattningsbar juridisk person vilken är momsregistrerad i ett annat EU-land och uppger sitt VAT-nummer behöver inte moms tas utom inköpet kommer användas i köparens verksamhet och varan transporteras till ett annat EU-land.
  • Kontrollera alltid att köparens momsregistreringsnummer innehåller rätt antal tecken i enligt med vad som gäller för landet.
  • Ifall du säljer varor som är punktskattepliktiga är ni skattskyldiga för moms i det andra landet och ska även momsregistreras där.
Prioritet Check av VAT-nummer Kommentar

1

Skatteverket Om ni ska kontrollera ett svenskt momsnummer är det lättas att gör det direkt via Skatteverket.

2

EU För internationella VAT-nummer inom EU är det lättast att använda sig av EU Kommissionens sidor.

3

VIES VIES eller VAT Information Exchange System Du kan hitta mycket intressant om VAT-nummer utanför Sverige.

4

Ringa Skatteverket Du kan även kontrollera moms­nummer och VAT-nummer genom att ringa till Skatteupplysningen på 0771-567 567.

Andra bra metoder för kontroll av VAT-nummer

Du kan också ta kontakt med Skatteverket i Sverige eller något skatteverk utomlands ifall ni vill undersöka företagen ytterligare. Det kan ju vara bra att veta om ett företag t.ex. har en skatteskuld eller några andra obetalda kostnader om ni har tänkt att ha ett långsiktigt samarbete med dem.


Allt du behöver veta om VAT-nummer

Här finns ännu mer information och fakta om VAT-nummer men även en del roligt och lustigt saker gällande momsregistreringsnummer.Meny - VAT-nummer
Till förstasidan på www.vat-nummer.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SverigeUtomlandsFöretagNyheter